Hogyan tudnánk kapcsolódni a kisgyermekes családokhoz? Hogyan tudnánk a település lüktetésének úgy a része lenni, hogy ne utólag ismerjünk fel egy-egy folyamatot, esetleg a gyerekek eltűnése után? A MACSKE (Magyar Családi Napközik Egyesülete) közösségszervezés tanfolyamán állt össze egy ötlet, amely apropót kínálhat a családi napköziknek a működési környezetükhöz kapcsolódásra. Az ötlet egy központi rendezvény köré épül, amely egyben mintát is kínál más helyszínek aktivistáinak hasonló rendezvényt csinálni.

A fókuszrendezvény

A gyerek jutalom! – címmel gyereknapi programot szervezünk. Egy neves előadót felkérünk, hogy énekelje el a 60-as évek nagy slágerét, az „én egy kis öcsit kérek szülinapra” dalt, amelyhez mi írunk aktuális vesszakot. Ezt a dalt  az előadó több száz gyerekkel együtt fogja nagy nyilvánosság (TV) előtt elénekelni egy központi helyszínen. A szervezéshez csatlakozó családi napközik az ország többi pontján hasonlót hoznak össze a településük gyerekei körében a településük egy alkalmas helyszínén (iskola, műv.ház), ahol a kulcseseményt, a neves előadóval közös éneklést valós időben, projektoron ki is vetíthetik. Így válik lehetségessé, hogy az országban várhatóan több ezer gyerektorokból egyszerre hangozzék fel a kiáltás: „Én egy kis öcsit kérek szülinapra!”

Erre az előgyereknapra egyéb rávezető programokat is tervezünk, amelyek szintén klónozhatók lesznek a többi résztvevő helyszínen. Egyebek között társadalmi felelősségre hívás, rajzpályázat, novellapályázat. Ezen kívül az új dal kottái, amint elkészül, a szervező családi napköziken keresztül jutnak el az óvodákba és iskolákba.

Ez a program, és főleg a rákészülés 2-3 hónapja a főszervező családi napközi(k)nek apropót kínál kapcsolatteremtésre

(1)  a településen belül egymással,

(2)  a helyi óvodákkal és iskolákkal,

(3)  a helyi önkormányzat és más lehetséges helyi partnerekkel,

(4)  az érintett gyerekek szüleivel, családokkal,

(5)  az együttműködő partnerszervezetek helyi képviselőivel – a Védőnők Egyesülete és a Családháló pontok ilyenek.

(6)  Ezen kívül az gyereknapi programok megmutatkozási lehetőséget is jelentenek a résztvevő csaná(k)nak.

(7)  A szervezőknek továbbá lehetőségük lesz arra, hogy  a programszervezésre mozgósított (munka)közösséget a májusi programot követően is együtt tartsák.

Ez talán rémisztően nagy falatnak látszik. Ezért nem csak megszervezzük a központi helyszínen a rendezvényt, hanem az itteni szervezés kapcsán készült dokumentumokat meg is osszuk. Ezek mindegy ajánlást, egyfajta forgatókönyvet, szervezési segédletet jelenthet a szervező partnereknek. Dolgozunk rajta, hogy lehetőség szerint reklámanyaggal, szórólapokkal is tudjuk segíteni a helyi szervezéseket.

A [csatlakozás kérdőív]  kitöltésével és elküldésével tudod jelezni, ha részt vennél a kampányban, és szívesen vennéd a fent részletezett segítséget egy helyi szervezéshez.

Üdvözlettel,

Tóth Péter

Legutóbbi hozzászólások

    Mi neked a gyerek?

    Mi neked a gyerek?