Társadalmi felelősségvállalás

Meghatározás: „A társadalmi felelősségvállalás, vagy vállalati felelősségvállalás (angolul Corporate social responsibility, röviden CSR) egy üzleti fogalom, ami szerint a vállalatok figyelembe veszik a társadalom érdekeit azáltal, hogy tekintettel vannak tevékenységük környezetre is kifejtett hatására, és törvényes kötelezettségen túl is tesznek lépéseket az őket körülvevő társadalom életszínvonalának javítása céljából.” – wikidepia.org

A személyiségfejlődési modellek szerint minden egészségesen fejlődő ember életében eljön egy pont, amikor már nem talál több újdonságot, örömet önmaga gyarapításában. Ebből a pontból már láthatóvá válik valahol messze az, hogy egyszer majd el kell hagynunk ezt a földet. Az egészséges embert ilyenkor megérinti a gondolat, hogy mezítelenül jött a világra és úgy is fog elmenni. Ezen a ponton az ember saját maga gyarapítása helyett új értelmet keres az életének. Sokan ilyenkor vesszük igazán észre a családtagjainkat, a gyerekeinket, a szomszédainkat. Az élet új minősége tárul fel, amikor elkezdünk valamiféle felelősséget vállalni a szeretteinkért, a tágabb lakókörnyezetünkért.

Amikor egy vállalkozás társadalmi felelősségvállalásba kezd, akkor valószínűleg a fentihez hasonló fejlődési lépcsőn halad át. A cég illetve managementje elveszti az érdeklődését abban, hogy pusztán profitot halmozzon fel. Távolabb mutató célt keres, és talál is abban a tevékenységben, hogy jót cselekedjen az érdekeltségi körén kívül eső emberekkel. Az ilyen felelősségvállalás tehát leginkább a vállalkozás érettségének a jele.

Kedves Cégvezető Olvasó! Egy éles kanyarral hadd tegyem fel a kérdést:

Tartasz-e már itt, a vállalkozásod tart-e már itt a fejlődésében?

Ma már a vállalati PRnak (Közönségkapcsolatok, angolul Public Relations) kötelező eleme a társadalmi felelősségvállalás. Sok nagy cég – hazánkban is – látványos tevékenység formájában végzi ezt. De mit tehet egy kisebb, akár csak néhány munkatárssal dolgozó budaörsi vállalkozás? Milyen társadalmi szerepvállalás lehetséges ilyen méretben?

Előszöris azt gondolom, hogy a véges, kicsiny erőt koncentrálni kell ahhoz, hogy hasson. A Biblia szavaival: annak a városnak a jólétén munkákodj, ahová az Isten helyezett! Átvitt értelemben is: Táguló sugarú körben hassál! Vagyis a tágabb környezet felé fordulást akkor engedd meg magadnak, ha a szűkebb környezeted rendben van, az nem szenved hiányban. Ezeket a kérdéseket tedd fel:

  • Rendben vagyok-e én magam, vagy miben szenvedek szükséget?
  • Rendben van-e a családom, illetve miben szenved szükséget?
  • Rendben vannak-e a kollégáim, a szomszédom, illetve miben szenvednek szükséget?
  • Rendben van-e a városom, illetve miben szenved szükséget?

Kedves Cégvezető ______ (az újság neve) Olvasó!

Legyen egy szép vidám tavaszod! Csinálj néhány dolgot idén, amit eddig nem tettél! Fedezz fel! Vállalj társadalmi felelősséget a közvetlen érdekeltségi körödön kívül is! Kívánom, hogy találj új értékeket! J

Ja, és ne hagyd veszni az adód 1%-át! Keress egy szimpatikus civil szervezetet ___________ (település)-en!

Comments are closed.

Legutóbbi hozzászólások

    Mi neked a gyerek?

    Mi neked a gyerek?